Starte på høyere utdanning som kronisk syk

Å starte på høyere utdanning som kronisk syk

Madeleine Kristiansen, som er med i NFCFs ungdomsråd, deler sine erfaringer og tips om hvordan det er å flytte hjemmefra og starte på et nytt studie som kronisk syk. 

1. Flytting og nye utfordringer
Mitt navn er Madeleine Kristiansen, jeg er 20 år gammel og har PCD. I 2022, når jeg var 18 år, flyttet jeg hjemmefra fra Fredrikstad til Trondheim for å studere. Jeg var veldig nervøs for å komme til en ny by, dra fra familie og venner, og måtte håndtere sykdommen min helt på egenhånd. Overgangen innebar mange utfordringer. Jeg måtte planlegge nøye for å finne en leilighet som passet mine behov. Jeg ønsket ikke å bo i kollektiv på grunn av fatigue og behovet for å ha et rent miljø rundt meg. Til slutt fant jeg en sokkelleilighet et stykke utenfor sentrum, hvor jeg bor alene og har kontroll over omgivelsene. Dette har vært den perfekte starten på reisen inn i voksenlivet.

2. Åpenhet om helse og tilpasning
Jeg har forstått at mange som har kroniske lidelser, velger å ikke fortelle andre om det når de flytter til et nytt sted. Kanskje er man redd for å bli behandlet annerledes, eller kanskje man føler at man presser på «uviktig» informasjon. For min del var det derimot hjelpsomt å være åpen om at jeg har PCD. Jeg la ut en ærlig beskrivelse på Hybel.no der jeg forklarte at jeg er lungesyk, trenger å holde det rent og ryddig rundt meg, og ønsker et sted mer eller mindre for meg selv. Jeg nevnte at jeg blir fort sliten, er mye hjemme, har lite fester, og ikke røyker. Denne åpenheten førte til at jeg raskt fikk kontakt med en huseier som hadde en passende leilighet til meg. Å være tydelig på dine behov kan virkelig gjøre en forskjell.

3. Rutiner og egenomsorg
Jeg oppdaget raskt at når man ikke lenger har en mamma som passer på, blir det fort vanskeligere å opprettholde gode vaner. Det er lett å glemme medisiner når hverdagen blir hektisk, og det å få vasket medisinutstyr til riktig tid kan også fort bli nedprioritert. Derfor er det viktig å lage oversikter og påminnelser som fungerer for deg. Jeg fant ut at kvalitet er viktigere enn kvantitet – det er bedre å gjøre én grundig medisinering enn flere halvveis gjennomførte. Jeg har også lært at fysioterapi ikke bare trenger å være å ligge over en ball eller gjøre spesifikke pusteøvelser. Det kan like gjerne være å danse, løpe en tur, klatre, eller hoppe på trampoline. Målet er å «løsne, flytte og fjerne,» så finn den aktiviteten som passer deg og din hverdag best!

4. Overgang til voksenhelse og økonomi
Når jeg flyttet, fikk jeg ikke bare et nytt lokalsykehus, men måtte også over på voksenavdeling. Det kan være skummelt å skulle ringe sykehuset selv når man blir syk, men det er en del av det å ta ansvar for egen helse. Det kan også være nyttig å tidlig sette seg på venteliste for å få byttet fastlege til en som er nær deg. Økonomisk støtte er også en viktig del av overgangen til studielivet. Jeg kan ikke jobbe ved siden av fulltidsstudier på grunn av helsesituasjonen min, så jeg ble avhengig av å få økonomisk støtte. Da søkte jeg om tilleggsstipend fra Lånekassen. Du kan finne informasjon om søknadsprosessen og kravene på Lånekassen.no.

5. Studieliv og prioriteringer
Overgangen til å studere på universitetet er stor sammenlignet med grunnskolen. Du må selv legge opp skolegangen din, og det er ofte bare forelesninger noen dager i uka. For meg som kronisk syk, er planlegging og prioritering avgjørende. Jeg må lage tydelige oversikter og planlegge i god tid. Hvis jeg vet at det er et viktig seminar på mandag, må jeg kanskje droppe fest på lørdagen for å være opplagt. Men samtidig kan jeg unne meg litt sosialt samvær hvis jeg har planlagt godt og ligger foran med skolearbeidet. Slike valg er veldig individuelle, og du må finne ut hva som fungerer best for deg.

6. Tips og råd til deg som skal flytte hjemmefra
Hvis du skal flytte hjemmefra og begynne å studere, anbefaler jeg å flytte minst et par uker før skolestart. Da får du tid til å bli kjent med byen, bosituasjonen og skape dine egne rutiner. Husk også at det er viktig å spørre om råd og hjelp, enten det gjelder tilrettelegging på skolen, hvordan man håndterer fravær, eller hva slags støtte du har krav på. Snakk med legen din, faglærerne eller rådgivere om hva som gjelder for ditt studieløp. Jeg ønsker masse lykke til til dere som skal flytte hjemmefra eller starte å studere på egenhånd. Jeg har bodd for meg selv i over to år nå, og jeg stortrives! 

     

    en_GBEnglish