Slik behandler man CF

Cystisk fibrose er en multiorgansykdom som krever omfattende tverrfaglig behandling gitt av CF-kompetent helsepersonell. Behandlingen er tidkrevende for både pasienten og pasientens familie.

Behandlingsregimet omfatter hjemmebehandling flere ganger daglig med inhalasjon av ulike slimløsende medikamenter, etterfulgt av lungefysioterapi for å få slimet opp fra lungene.

For noen vil inhalasjon av antibiotika og intravenøs antibiotikabehandling være nødvendig i perioder. Med opplæring av sykepleier og lege, kan dette gjøres hjemme av pasienten selv eller pårørende – alternativt på sykehus.
Det kan også være nødvendig med tiltak som næringsdrikker og sondemat for å opprettholde god ernæringsstatus hos barn og voksne med CF.

God og omfattende tverrfaglig oppfølging har de senere år gitt gode resultater med hensyn til symptombyrde og levealder. Nå som Kaftrio/Kalydeco er godkjent i Norge, blir livet med CF litt enklere for mange.

Oppfølging 

God og omfattende tverrfaglig oppfølging har de senere år gitt gode resultater med hensyn til symptombyrde og levealder. Fordi CF er en progredierende og omfattende sykdom, er det svært viktig med god oppfølging for å bremse og forhindre negativ sykdomsutvikling. Slik oppfølging må gis av CF-kompetent helsepersonell.

Sentrale elementer i behandling av CF er lungefysioterapi/lungedrenasje, godt smittevern og aggressiv antibiotikabehandling av luftveisinfeksjoner, fordøyelsesenzymer og adekvat ernæring. For noen med langt-kommet sykdom, kan lungetransplantasjon være siste utvei.

De siste årene har det vært en rivende utvikling av nye medisiner som kan behandle den underliggende proteinfeilen som skaper cystisk fibrose, som feks Kaftrio/Kalydeco. Slik behandling kalles presisjonsmedisiner eller persontilpasset medisin. Hos CF-pasienter med genmutasjonen F508del, som har vært behandlet med Kaftrio/Kalydeco, har det vært observert bedring av lungefunksjon, reduksjon av årlige forverringer og en signifikant forbedret livskvalitet

Vårt fagrådsmeldem Tonje, svarer på spørsmål relatert til lungefysioterapi og CF i denne podcasten

Årsaksbehandling for cystisk fibrose
Utvikling innen genetisk forskning har bidratt til nye legemidler rettet mot årsaken til CF-sykdom for stadig flere CF-genvarianter. Denne type medisiner kalles ofte persontilpasset medisin. Variantene av slik medisin som er i bruk i Norge i dag er medisiner som påvirker feilen i CFTR-proteinet, såkalte CFTR-modulatorer, disse er årsaksbehandlende medisiner som også kalles presisjonsmedisiner. Man har per i dag effektiv årsakskorrigerende behandling for ca 85 prosent av den norske CF-befolkningen. Flere ulike legemidler og metoder som på en eller annen måte kan behandle årsaken til cystisk fibrose, er under utvikling.

Levealder og fremtidsutsikter 

Den gjennomsnittlige levealder for mennesker med CF har økt betraktelig de siste 20 årene, og barn med CF som fødes i dag forventes i dag å leve hele liv og kunne bli besteforeldre. Denne positive utviklingen kan vi takke forskning og helhetlige behandlingsopplegg for.

I dag er det fokus på utdanning og yrkesvalg, yrkesaktivitet, samliv og familie og å kunne få egne barn.

En stor andel av våre voksne med CF har egne barn. Det er dog viktig å planlegge egne barn tidlig og nøye sammen med helseteamet. Den positive utviklingen i overlevelse og levealder skyldes omfattende forskning for kvalitetsforbedring av CF-omsorg og sterkt fokus på tverrfaglige og helhetlige hjelpetiltak i et livsløpsperspektiv, hvor daglig og tilpasset behandling er sentral.

Individuelle variasjoner
Det er viktig å være klar over at CF har individuelle variasjoner av symptomer og sykdomsutvikling gjennom livsløpet. Behandlingen er symptomatisk og tilpasses den enkeltes behov. Noen har svært få symptomer og merker lite i hverdagen, mens andre igjen kan få store konsekvenser av sykdommen.

Spesialisert og tverrfaglig behandlingstilbud

Det er viktig at personer med CF er til regelmessig kontroll hos tverrfaglig helsepersonell med kompetanse innen cystisk fibrose i spesialisthelsetjenesten.

Norsk senter for cystisk fibrose (NSCF) på Oslo Universitetssykehus, Ullevål, er det sentrale kompetansemiljøet for CF i Norge, og tar imot henvendelser fra både pasienter, pårørende og helsepersonell. NSCF tilbyr spesialisert og tverrfaglig behandlingstilbud for CF for både voksne og barn. Det er også NSCF som ivaretar og følger opp de som via nyfødtscreeningen får beskjed om at babyen kan ha cystisk fibrose. Det er også NSCF som ivaretar og følger opp de som via nyfødtscreeningen får beskjed om at babyen kan ha cystisk fibrose innnen helseregionene Sør-Øst, Midt og Nord. 

Haukeland Universitetssykehus har ansvar for å følge opp babyer meldt fra nyfødscreeningen innen helseregion Vest. 

 

Våre tilbud til individer og familier med cystisk fibrose

Vi i Norsk forening for cystisk fibrose (NFCF) er til for dere som har sykdommen og deres pårørende. Vi har tillitsvalgte og likemenn som står til tjeneste hvis du har spørsmål eller trenger noen å snakke med. Våre fire regionavdelinger har arrangementer over hele landet hvor man kan møte likesinnede og utveksle erfaringer, få nye venner, få tilgang til forskningsnyheter om CF eller bare ha det hyggelig. Vi har også egne lukkede facebook grupper for familier og voksne, hvor du må få godkjent medlemsskap. Kontakt oss gjerne på facebook eller via e-post: redaksjonen@nfcf.no om du har noeen spørsmål!

Støtt oss

Vi er veldig glade for alle små
og store gaver til vårt arbeid.

Støtt oss

Vi er veldig glade for alle små
og store gaver til vårt arbeid.

nb_NONorwegian