Ny forskning: Økt risiko for tykktarmskreft hos personer med cystisk fibrose

Cystisk fibrose er en genetisk sykdom som påvirker lungene og fordøyelsessystemet. Takket være medisinske fremskritt lever mange med CF betydelig lenger enn tidligere. Men med økt levealder kommer også nye utfordringer – blant annet en økt risiko for tykktarmskreft.

Screening er viktig for tidlig oppdagelse
For å redusere risikoen anbefales det nå i Norge og Danmark at personer med CF over 40 år gjennomgår regelmessig screening for tykktarmskreft. En nylig dansk studie ledet av lege Banoo Bakir Exsteen ved Infektionsmedicinsk afdeling ved Rigshospitalet i København har kastet nytt lys over dette viktige temaet.

Viktige funn fra studien fra Danmark
Studien inkluderte alle CF-pasienter som var kvalifisert for koloskopi i en 26-måneders periode. Resultatene er oppsiktsvekkende:

  • Høyere forekomst av forstadier til kreft: Forstadier til kreft ble funnet hos 24 % av de screenede – betydelig høyere enn i den generelle befolkningen.
  • Risikofaktorer: Høy alder og det å være mann økte risikoen for kreftforstadier.
  • Gjennomførbarhet av screening: Studien bekreftet at screening for tykktarmskreft er både mulig og effektiv for personer med CF, selv om ikke alle i målgruppen ble informert om tilbudet.

Utfordrende for cf-pasienter å tømme tarmen
CF kan påvirke fordøyelsessystemet, noe som kan gjøre tarmtømming før koloskopi utfordrende. Likevel viste studien at mange oppnådde god kvalitet på utrensningen – særlig de som ikke var organtransplanterte eller brukte forstoppelsesmedisin, og de som fikk moderne CF-behandlinger (modulatorer).

Banoo Bakir Exsteen understreker behovet for en mer individuelt tilpasset tilnærming til tarmtømming:
– «For å sikre en god opplevelse og en effektiv undersøkelse, bør pasienter diskutere med klinikken hva som er riktig opplegg for dem.»

Viktig forskning med bred betydning
Denne forskningen, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Clinical Gastroenterology, understreker hvor viktig det er å sette søkelys på screening og individuell behandling for voksne med CF. Samtidig viser den behovet for å sikre at alle i risikogruppen får riktig informasjon om screeningmulighetene.

Studien har mottatt støtte fra den danske cf-foreningen (Cystisk Fibrose Foreningen).

Kilde: www.cystiskfibrose.dk, tilrettelagt for norsk publisering av Jan Olav Reffhaug

nb_NONorwegian