Behandling for CF med Kaftrio

Kaftrio/Kalydeco er en innovativ årsaks-korrigerende behandling for cystisk fibrose. Behandlingen viser opptil 14 prosentpoeng bedring i lungekapasitet i en studie blant personer med CF med minst en 508del-mutasjon i CFTR-genet.

Kaftrio/Kalydeco ble endelig godkjent offentlig finansiert i Norge 25. april 2022 ved et vedtak i Beslutningsforum. De godkjente også Kaftrio for barn i aldersgruppen 2-6 år 27. mai 2024. Kaftrio kan nå kan benyttes for barn med cystisk fibrose som har minst én F508del-mutasjon fra 1. juli 2024.

Hva er Kaftrio/Kalydeco?

Kaftrio/Kalydeco er en innovativ årsaks-korrigerende behandling for cystisk fibrose.

Medisinen består av de tre forskjellige virkestoffene elexacaftor, tezacaftor og ivacaftor.

Sammen påvirker disse stoffene CFTR-proteinet som forårsaker cystisk fibrose. Denne type behandling kalles derfor CFTR-modulator

Hvem kan få Kaftrio/Kalydeco?

Kaftrio/Kalydeco er godkjent til bruk for mennesker med cystisk fibrose (CF) som er 6 år eller eldre, og som har én F508del-mutasjon og én minimal funksjonsmutasjon (er heterozygote). Behandlingen er også godkjent for de som har dobbel F508del-mutasjon (er homozygote). Fra og med 1. juli 2024 er Kaftrio også godkjent i Norge for barn i aldersgruppen 2-6 år som har minst én F508del-mutasjon.

 

Beste behandling for de med én F508del og minimal-funksjon

Kaftrio/Kalydeco er den årsaks-korrigerende medikamentelle behandlingen som blant heterozygote med en F508del og en minimalfunksjon-mutasjon (MF-mutasjon) har vist best effekt. Kaftrio /Kalydeco er derfor et stort gjennombrudd i behandlingen av cystisk fibrose. Minimalfunksjon-mutasjon lager CFTR-proteiner med liten restfunksjon. Kaftrio/Kalydeco øker mengden aktivt CFTR-protein.

Effekten til Kaftrio/Kalydeco

Studier har vist at behandling med Kaftrio/Kalydeco gir opptil 14 prosentpoeng bedring i lungekapasitet målt ved FEV1 hos heterozygote CF-pasienter sammenliknet med placebo. For de homozygote pasientene viste studien at de fikk en økning i lungekapasitet på 10 prosentpoeng sammenlignet med de som fikk Symkevi (som er en tidligere anvendt årsakskorrigerende behandling).

Kaftrio/Kalydeco bidrar til en friskere CF-populasjon med mindre kronisk infeksjon og færre forverringer samt bedre ernæringsstatus. Vanligste bivirkninger er kviser, hodepine, diaré, og tetthet i øvre luftveier. Behandlingen gis som tabletter morgen og kveld.

Behandlingen må følges nøye opp av kompetent helsepersonell med hensyn til både effekt og bivirkninger.

600 dagers lang kamp

Kampen for å få Kaftrio/Kalydeco godkjent i Norge var lang og krevende, og tok mer enn 600 dager. Norsk forening for cystisk fibrose sto i barrikadene gjennom hele prosessen, og vi kan nå med stolthet se tilbake på resultatene av vårt arbeid. Godkjenningen i 2022 for pasienter fra 6 år og oppover, samt den viktige indikasjonsutvidelsen i 2024 for barn i aldersgruppen 2-6 år, representerer store seire for CF-miljøet.

Disse gjennombruddene er et resultat av vår dedikasjon og utholdenhet i møte med betydelige utfordringer. Om behandlingen i fremtiden blir godkjent for andre mutasjonskombinasjoner, er fortsatt usikkert. Pågående legemiddelutvikling og forskning gir imidlertid håp for de som i dag faller utenfor indikasjonene for Kaftrio/Kalydeco.

Som medlem i Norsk forening for cystisk fibrose støtter du vår innsats i disse viktige kampene. Din støtte styrker vår felles stemme overfor politikere og beslutningstakere, og hjelper oss å oppnå slike betydningsfulle resultater for deg og din familie.

Støtt oss

Vi er veldig glade for alle små
og store gaver til vårt arbeid.

Støtt oss

Vi er veldig glade for alle små
og store gaver til vårt arbeid.

nb_NONorwegian