Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Sex, prevensjon, få barn

På denne siden samler vi norske og engelske ressurser om sex, prevensjon og hva du må forholde deg til når du som CF'er ønsker å få barn. Du kan også lese om trygg mammamedisin.

Oppdatert september 2017 

Gode sider fra amerikanske Cystic Fibrosis Foundation. All tekst er på lettforståelig engelsk. Det er også flere filmer om de ulike temaene. Har du spørsmål? Ta med deg, eller vis, den aktuelle artikkelen neste gang du er hos CF-legen.

 

Prevensjon

Viktig om hormonbasert prevensjon, for kvinner som bruker eller skal bruke, Orkambi.

 

Egne barn - planlegg i god tid

Denne teksten er skrevet av NFCFs unge og voksne med CF

God og grundig planlegging er også viktig ved ønske om barn når man har CF. For kvinner med CF som ønsker egne barn anbefales det å involvere helsepersonell med CF-kompetanse circa ett år før påtenkt graviditet. God oppfølging under svangerskapet er viktig for å sikre mors og fosterets helse. Menn med CF er i utgangspunktet sterile, men kan bli fedre ved assistert befruktning. Da hentes mannens sæd ut av testikkelene ved et lite inngrep, for så å befrukte kvinnens egg. Man kan få støtte fra staten ved assistert befruktning. Egenandelen er på circa 1500 kroner per forsøk og inntil circa 15 000 kroner (se link lenger ned). For begge kjønn gjelder at man må gjennom genetisk veiledning. Kvinner og menn med CF som ønsker egne barn bør ta kontakt med sin CF-lege.

Nyttige linker for kvinner om å få egne barn, fra Norsk senter for cystisk fibrose:

Nyttige linker for menn om å få egne barn:

Kostnader assistert befruktning:

 

Trygg mammamedisin

Å være gravid og ha CF kan være litt krevende i forhold til medisinbruk. Det er mye å tenke på og lett å bli urolig og lure på om medisinene er bra for barnet og ammingen. Det er viktig å huske på at for at barnet i magen skal ha det bra, må du som mamma være så frisk som mulig, og da er riktig bruk av CF-medisiner viktig.

Om du har spørsmål om medisiner og graviditet eller amming, CF-medisiner eller andre medisiner, kan du kontakte din CF-lege eller helsestasjonen. Eller du kan kontakte tryggmammamedisin.no som er en offentlig gratistjeneste hvor du kan sende epost med spørsmål om medisiner og graviditet og amming. Eller du kan ringe. De som svarer deg er farmasøyter eller leger, og du får svar innen 2 virkedager.

 

  • Har du tips til linker vi burde ha med på denne siden? Send en epost til redaksjonen@nfcf.no eller post en beskjed på facebooksiden vår.

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen