Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Barn på sykehus: slik vil vi ha det!


Å leve med CF, Barn med CF
03.09.2013
Sharon Gibsztein

sykehuseksperteneraadene

Barneombudet synes barna skal være med på å påvirke sin sykehushverdag. Derfor opprettet ombudet en egen ekspertgruppe; sykehusekspertene, og her har også CF-barn bidratt. Barna har laget de 10 bud for helsepersonell, se bildet.

 

CF’ere har mye kunnskap om sykehuslivet
I den første prosjektfasen (som heftet og de ti bud er utgått fra), har ett barn med CF deltatt. I slutten av august i år var det et nytt møte i ”sykehusekspertene”, og her deltok 3 barn/unge med CF.

 

Sykehusekspertenes råd og erfaringer
I heftet Sykehusekspertene (last ned lenger ned på siden) forteller barna om sine erfaringer og ønsker for hvordan de vil behandles og bli oppfattet. Både i forhold til det å være på sykehus, det å ha en diagnose og hvordan ting fungerer i hverdagen.

 

Helsepersonell, foreldre, barn: les!
Heftet gir et veldig fint innblikk i hvordan helsepersonell og voksne kan gjøre hverdagen bedre for barn som er mye på sykehus. Vi gir heftet vår varmeste anbefaling, og oppfordrer både helsepersonell og voksne til å lese det. Les og forklar gjerne sammen med barna, så barna lærer at de kan stille krav og be helsepersonellet oppføre seg på den måten barna ønsker.

TIPS: del eller mail gjerne denne saken til helsepersonell eller andre som du kjenner som kan ha nytte av denne saken!

 

Her gir vi noen få smakebiter:

 

Snakk forståelig, og til meg!
Barna er veldig opptatt av at de skal få informasjon de kan forstå, og at helsepersonell ikke skal snakke over hodene på dem, noe som lett skjer når foreldrene er i samme rom.

Det er også viktig at helsepersonalet er positive og viser varme, hvis ikke blir barna redde:

”Før jeg skulle opereres, møtte jeg en kirurg som var lite barnevennlig og ikke vant til å snakke med barn. Da fikk jeg en dårlig følelse før operasjonen. Han var veldig kald og lite positiv.” (side 16 i heftet Sykehusekspertene).

 

Å våkne opp alene etter operasjon er skummelt
Barna synes også at foreldrene kan få lov til å sove sammen med dem på sykehuset den første natten etter en operasjon.

”Jeg lå også på oppvåkningen, og mamma lå i et hus lenger bort. Det var noen gardiner og et speil på rommet og jeg skjønte ikke hvor jeg var da jeg våknet og jeg ble skikkelig redd.”

 

Barn lærer hverandre
For barna er det veldig nyttig å møte andre barn med samme sykdom, for da kan dele kunnskap med et språk som de begge forstår, slik som et barn med CF forteller (side 11):

Han vennen min fortalte meg noe som jeg ikke visste. Han sa det på en måte jeg kunne forstå.”

 

Last ned fra Barneombudet
Barneombudets nettside kan man laste ned de 10 bud for helsepersonellheftet Sykehusekspertene, lese mer om prosjektet og se videosnutter hvor barna forteller litt om hva som er viktig for dem.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen