Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
282.jpg

Boklansering av Sånn er det - barn med cystisk fibrose


Regionene, Sør-Øst
11.12.2008
Sharon Gibsztein

Norsk senter for cystisk fibrose inviterte torsdag 4. desember til lansering av boka Sånn er det – barn med cystisk fibrose. Rundt 40 personer – små og store – hadde funnet veien til CF-senterets lokaler på Ullevål sykehus. Hårek Hansen rapporterer fra lanseringen. 

Forventningen lå i lufta da Birthe Christensen på vegne av CF-senteret ønsket velkommen til boklanseringen. Det var CF-senteret som for to år siden tok initiativet til bokprosjektet. De fant fram til forfatteren Widar Aspeli, som tidligere har skrevet bok om barn med astma. Daværende leder i CF-foreningen, Jørn Johannessen, var også med i startfasen. Boka er blitt til i et samarbeid mellom forfatteren, flere ansatte ved CF-senteret, Kjell Cato Løvaas fra CF-foreningen og ikke minst har hele sju CF-familier medvirket. Boka har mange fine illustrasjoner av Bo Gaustad.

Forfatteren Widar Aspeli innledet med å si at han håper boka inneholder mange feil – for da kan diskusjonen starte. Det som er rett for en person er kanskje feil for en annen. Videre leste forfatteren utdrag fra et par av kapitlene i boka. Barna som var tilstede lyttet med stor interesse da forfatteren leste om hovedpersonen Emm og hans kosedyr Sef (avledet fra CF). Se bilder her. Her var det mye gjenkjenning – men også en del nye ord og uttrykk for noen av tilhørerne. Som pappa til ei jente på 10, ante det meg at her ville det komme mange oppfølgingsspørsmål når vi kom hjem. Og det er vel mye av poenget med boka. Å engasjere, skape nysgjerrighet og bidra til større innsikt i egen situasjon.

CF-foreningen benyttet anledningen til å overrekke blomster både til CF-senteret og forfatteren. Samtidig ble det rettet en takk til alle andre som hadde medvirket.

Vi spurte noen av de tilstedeværende om hva de synes om boka:

Kari Ulberget, Årnes – mamma til Mats (8):

Jeg synes boka er lettlest og spennende, men samtidig informerende på en enkel og grei måte. Den er veldig tilpasset de litt større barna som ønsker å lese selv og lære mer om CF. En flott bok!

Aileen Tång, Sarpsborg – mamma til Aurora (13):

Boka er veldig fin som første info til barn og voksne. Veldig fine fakta-sider og morsomt fortalt om Emm.

Elling Holmseth, Elverum – pappa til Magnus (13):

Vi har ventet på boka og var spente på hvordan dette var. Den overgår vår forventning
og barna har faktisk lest den i rekordfart. Helt topp!

Solveig Fosdal, Bærum – mamma til Kristoffer (5):

Jeg synes boka er fin. Den er informativ, og ufarlig, samtidig som den som kjenner noen med CF skjønner mye mer av at man må ta mange hensyn. Barn altså. God barnebok!

CF-senteret vil før jul sende ut boka gratis til alle med CF. Andre interesserte kan henvende seg til Norsk senter for cystisk fibrose, tlf. 23 01 55 90.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen