Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
Creon40 liggende

Creon 40 000 er tilbake


medikamentnytt, ernæring, behandling, leve med cf
05.12.2017
Sharon Gibsztein

Fordøyelsesenzymet Creon 40 000 er tilbake. Det vil ta circa en uke før den er tilgjengelig i enkeltapotekene. Dette vil glede mange mennesker med cystisk fibrose som igjen kan ta færre kapsler til sine måltider.

Oppdatert 5. desember 2017 klokken 14.44  

 

Det er produsentens representant Stig Jarle Grønlund i Mylan som forteller at Creon 40 000 nå er tilbake på det norske markedet. Grønlund sier de har fått beskjed om at det vil ta circa en uke før de ulike apotekkjedene får distribuert Creon 40 000 til de enkelte apotekene. Om apoteket ditt sier de ikke kjenner til at denne styrken er tilbake, be dem sjekke med sitt grossistledd.

 

Skaff ny resept

For å få denne styrken, må du som pasient be legen din om resept på Creon 40 000, resept på Creon med lavere styrke kan ikke brukes.

 

Lenge borte

Creon 40 000 forsvant ut av hyllene i 2015, på grunn av mangel på råvaren. Medikamentet har vært savnet blant pasientene. 

 

Enklere hverdag

Pasienter har derfor vært henvist til å bruke svakere styrker, som 10 000 og 25 000, med de praktiske ulempene det har medført. Med de sterkere 40 000-kapslene kan man ta færre til hvert måltid, noe som er nyttig og praktisk med hensyn til hvor mange man til enhver tid må bære med seg enten i hverdagen eller på ferie. For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at Creon 10 000 og 25 000 er i salg på vanlig måte.

 

Hvorfor fordøyelsesenzymer ved CF?

Hos flesteparten av menneskene med CF fungerer ikke bukspyttkjertelen som den skal. Dette kalles pankreasinsuffisiens. Hos friske mennesker leverer bukspyttkjertelen enzymene som gjør det mulig å spalte og nyttiggjøre seg maten vi spiser.
Uten slike enzymer klarer ikke kroppen å ta opp næringsstoffene. Mennesker med CF som har dårlig fungerende eller ikke-fungerende bukspyttkjertel, må derfor ta slike fordøyelsesenzymer til hvert måltid i form av kapsler.

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen