Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
20190914 133335

Inhalerer du riktig?


behandling, region midt, ungdomsrådet, likepersoner, aktiv og engasjert, leve med cf
26.09.2019
Ingvild Kårvatn og Sharon Gibsztein

Riktig inhalasjonsteknikk, hjemmebehandling med antibiotika, ung og ufør og når pårørenderollen skiftes fra foreldre til samboere, var noen av temaene på årets opplærings- og likepersonhelg i region MIDT i Ålesund i september.

 

Anne Stine fra apoteket svarte på spørsmål

Lørdagen var satt av til faglig innhold med Anne-Stine fra Sykehusapoteket i Ålesund, og hun jobber også til daglig på lungeavdeling ved sykehuset i Ålesund. Hun hadde derfor god innsikt i våre spørsmål, og vi fikk gode og grundige svar både på spørsmål vi hadde sendt inn på forhånd og ting hun tok på sparket. Hun viste oss hvordan vi kunne gå inn på felleskatalogen for å se på brukervideoer for inhalasjonsmedisiner. Anne-Stine snakket i tillegg om hjemmebehandling med antibiotika, inhalasjonsmedisin og ulikheter, fordeler og ulemper. Undersøkelser viser at 7 av 10 bruker inhalasjonen feil. Apotekene har derfor utviklet tilbud om inhalasjonsveiledning for de som måtte ønske det.

 

Vi anbefaler!PresentasjonApotekForside

Vi anbefaler alle å lese gjennom Anne-Stines lettleste presentasjon. Du kan også klikke på bildet av presentasjonen for å laste den ned. Her får du svar på mye av det du lurer på om hverdagen med CF-medisiner, f.eks holdbarhet på medisinpumper, kjøleskap eller ei, frakt hjem og ulike typer inhalasjonsmedisiner. Les mer om frakt fra apotek.
Vi i salen hadde stor nytte av både dialogen og foredraget som var både oppdatert, godt forberedt og gjennomført, og kunne dra hjem med ny innsikt og kunnskap. Stor takk til en dyktig farmasøyt!

 

Ung ufør, hjemmebehandling og å forlate redet

Søndagen hadde vi «minimøter» med ulike tema: oppsummering av fagdelen fra apoteket lørdag og erfaringer med hjemmebehandling og medisin. Voksne med CF snakket om tankene rundt ung ufør; utfordringer og muligheter dette har eller kan få. Foreldre til unge CF-ere hadde samtaler om hvordan det er å «slippe fri», når ungdommer skal ta ansvar og greie seg mer selv. Vi ser at foreldre trenger veiledning og hjelp til å få definert sine roller som foreldre. Når samboeren til den unge voksne med CF etter hvert blir nærmeste pårørende, er det ikke alltid like enkelt for foreldre å bli satt på som nummer to. Årsakskorrigerende behandling og oppdatering var også et varmt tema.

 

Aktivitetsprogram til havs og i klatreveggen

I løpet av helgen var det flere aktiviteter, og lørdag ettermiddag tilbrakte vi i Atlanterhavsparken (bildet), som er en stor akvariepark, med innendørs og utendørs opplevelser. Vi fikk oppleve havet «minutt for minutt» for de som bare ville slappe av å se på de store glassflatene rett ut i havet, der fiskene svømte forbi. Så var det fôring av oter, pingvin og sel.

Senere på ettermiddagen var det egentid for de som ønsket å se byen, mens det var styremøte for styret i region Midt og ungdomsrådsrepresentanter.

Som avslutning på trivselshelgen, fikk alle tilbud på klatring i Buldrehallen, før man kunne starte på turen hjem.

 

Litt om opplæringshelgen i region MIDT

Årets opplærings- og likepersonhelg for region midt ble lagt til Ålesund 13.-15. sept 2019, helt sør i vår region. Vi prøver å flytte på steder fra år til år fra nord-sør-midt i regionen/Møre og Romsdal og Trøndelag, slik at det skal favne våre medlemmer mest mulig. I år var vi rundt 30 påmeldte, hvorav 17 voksne og 12 barn på Quality hotell Waterfront.  

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen