Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
DagensMedisinKjensethFond

Innovative CF-medisiner bør sikres via et fond


interessepolitikk, presisjonsmedisiner for CF, medikamentnytt
26.01.2016
Sharon Gibsztein

Venstres Ketil Kjenseth mener persontiilpassede medisiner for cystisk fibrose er et eksempel på medisin til sjeldne diagnoser som bør kunne finansieres via et eget fond. Dette sier han til den viktige bransjeavisen Dagens Medisin. Illustrasjon: skjermdump fra Dagens Medisin.

 

Kjenseth foreslår å opprette et eget fond for innovative medisin og teknologi. Hans parti ser for seg at spesielt nye og dyre innovative medisiner til sjeldne sykdommer og kreft, skal kunne finansieres via et slikt fond. Både England, Tyskland og England har slike fond, heter det i Venstres forslag.

 

Medisiner for CF som viktig eksempel

Til Dagens medisin bruker venstrepolitikeren persontilpassede medisiner for cystisk fibrose som et konkret eksempel på innovative og dyre medisiner til sjeldne sykdommer:

 «Selv om det er gjort betydelige fremskritt de senere år, ligger Norge etter når det gjelder å få tilgang de nyeste og mest innovative kreftlegemidlene. Dette gjelder også nye kombinasjoner av behandlingsformer og medikamenter som stamcellebehandling og persontilpassede medisiner for personer med sjeldne lidelser, for eksempel cystisk fibrose», heter det i begrunnelsen»

Kjenseth kommer med forslaget i forbindelse med at Helse- og omsorgskomitéen skal komme med sin innstilling til regjeringens «Legemiddelmeldingen. Riktig bruk - bedre helse» om ny legemiddelpolitikk.

 

Viktig at politikere husker CF

NFCF mener det er svært viktig at politikere setter sjeldne diagnoser på dagsordenen, og vi er spesielt glad for alle tiltak som kan sikre god og oppdatert behandling til mennesker med cystisk fibrose. Vi setter stor pris på at Kjenseth husker på oss i behandlingen av den viktige legemiddelmeldingen, sier NFCF-leder Iren Hagen.

 

NFCFs politikerturné

Etter at det i 2014 ble stilt spørsmål om kostnad og prioritering rundt det persontilpassede CF-medikamentet Kalydeco, måtte NFCF gjøre en interessepolitisk offensiv. Ketil Kjenseth var en av de helsepolitikerne NFCFs hadde et positivt og godt møte med i et målrettet arbeid mot stortingspolitikere fra nær sagt alle partier. Årsaksbehandlende medisiner for CF kalles også for persontilpasset medisin, da de er tilpasset spesifikke mutasjoner.

 

Sentral møteplass for helsesektoren

Dagens medisin er en viktig avis for helsesektoren som leses av både helsepersonell, helsebyråkrater og helsepolitikere.

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen