Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Minilunger for medisintesting


Medikamentnytt
12.05.2015
Sharon Gibsztein

Lunger tegning liten sirkel

Forskere ved Cambridge har klart å lage små lungedeler ved hjelp av stamceller. Dette kan bli svært nyttig når man skal teste nye mulige CF-medisiner. Illustrasjon: pixabay.com

 

Ved hjelp av hudceller fra CF-pasienter, har forskerne klart å lage de delene av lungene hvor gassutvekslingen foregår. Gassutvekslingen er kort fortalt det som skjer når luften vi puster inn går over i blodet, og skjer i alveolene helt ytterst i lungene, slik den røde sirkelen på illustrasjonen viser.

 

Hudceller reprogrammert til stamceller

Ved å bruke hudceller fra CF-pasienter, kunne forskerne reprogrammere hudcellene til å bli som stamceller. Hudcellene som ble brukt, stammet fra pasienter med F508-delta-mutasjonen. Ved hjelp av stamcellene de hadde laget, kunne forskerne dyrke frem de delene av lungene hvor gassutvesklingen foregår. 

 

Bedre for medisintesting enn mus

Dr. Nick Hannan, som har ledet arbeidet, sier at de på en måte har laget ”minilunger”. Han mener også at selv om de bare representerer en del av lungevevet, er ”minilungene” dyrket frem fra menneskelige celler og de kan dermed være mer pålitelige enn tradisjonelle dyremodeller som for eksempel mus. Forskeren er opptatt av at dette kan gi bedre medisinutvikling: Vi kan bruke dem for å få mer kunnskap om viktige mekanismer ved cystisk fibrose, sier han til Horizon2020.

Dr. Hannans forskergruppe jobber ved Wellcome Trust-Medical Research Council Cambridge Stem Cell Institute, og prosjektet er hovedsaklig finansiert av Det europeiske forskningsrådet.

Horizon 2020 er EUs største forsknings- og innovasjonsprogram noensinne, med 80 milliarder britiske pund i potten. Det europeiske forskningsrådet inngår også i programmet.

 

Les mer:

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen