Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Vertex kjøper opp Kalydeco-konkurrent


medikamentnytt, behandling, fag og forskning
16.03.2017
Sharon Gibsztein

glasskolber

Arbeidet med å utvikle CFP-656 ble lagt ned sommer/høst 2017. Concert Pharmaceuticals jobber med et virkestoff som er ivacaftor som de har gjort noen endringer på. Disse endringene har gitt dette nye virkestoffet, CTP-656, lengre halveringstid og dermed lengre virketid. Virkestoffet fungerer altså som Kalydeco, men med lengre virketid. CTP-656 vil dermed kunne gis som én pille per døgn. Vertex kjøper nå opp Concert Pharmaceuticals. Les også om nylig avsluttet studie med tezacaftor og ivacaftor.

 

Oppdatert 31. oktober 2017, første gang publisert 16. mars 2017.

Siste oktober 2017: Ifølge pharmalive.com, la Vertex ned fase 2-utviklingen av CTP-656 i løpet av sommeren 2017. Det er ikke kjent hva som er årsaken til at denne utviklingen ble stanset.

 

Concerts virkestoff har utviklingsnavnet CTP-656, og er per nå i fase 2-utvikling. CTP-656 er tilpasset samme mutasjonsgrupper som Kalydeco. Vertex tar over fase 2-studien av CTP-656 i det øyeblikket oppkjøpsavtalen går i orden.

 

Fase-3 studier med tezacaftor og ivacaftor nettopp avsluttet

Vertex jobber med en kombinasjonsterapi med virkestoffene tezacaftor og ivacaftor, handelsnavn Kalydeco. Tezacaftor skal gis som én døgndose, mens kombinasjonspartneren Kalydeco må gis som to døgndoser, en pille om morgenen og en pille om kvelden. En fase 3 studie hvor man har sett på effekten av tezacaftor og ivacaftor på barn over 12 år som er homozygote for F508del-mutasjonen er nettopp avsluttet. Resultatene er ikke offentliggjort enda. 

 

På vei mot én pille i døgnet?

Ved å overta utviklingen av Concerts CTP-656, styrker Vertex sine muligheter for i fremtiden å kunne tilby en komplett én-dose behandling, i og med at CTP-656 har lengre virketid og bare må gis én gang i døgnet. Målet er at både tezacaftor og Kalydeco skal kunne gis som én døgndose.

 

Om utvikling av årsaksbehandling for cystisk fibrose

Ivacaftor, handelsnavn Kalydeco, er den aller første medisinen som er laget for å behandle den underliggende årsaken til cystisk fibrose. Medisinene er spesialdesignet for 10 bestemte CF-mutasjoner.

Tezacaftor er et annen-generasjons virkestoff under utvikling som i kombinasjon med andre virkestoffer, er ment å behandle den underliggende årsaken til cystisk fibrose for mennesker med cystisk fibrose som har to kopier av F508del-mutasjonen. Utviklingsnavnet til tezacaftor er X-661.

 

Kilder:

 

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen