Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
SkjermdumpStipendvinnerFFCF takk ASWathne

Anita Senstad Wathne fikk Forskningsfondets stipend 2017/2018


forskningsfondet, cf-registeret, støtt oss, fag og forskning
26.11.2018
Sharon Gibsztein

Tidligere i år fikk Anita 100 000 kroner fra Forskningsfondet for cystisk fibrose til sitt prosjekt om livskvalitet og mental helse hos mennesker med cystisk fibrose. Prosjektet bidrar til videreutvikling av det norske CF-registeret. Forskningsfondet anser det norske CF-registeret som en av de viktigste hendelsene i norsk CF-omsorg.

 

Overlege Senstad Wathne har fått de 100 000 til et forprosjekt der hun sammen med sine kolleger skal gjøre en systematisk innsamling av informasjon om livskvalitet og mental helse. I takkevideoen forteller Anita at det i tillegg til å være et viktig datagrunnlag for hoveddelen av prosjektet, vil legge grunnlaget for å følge med over tid hvordan det går med målt livskvalitet over tid, mentale helsebelastninger for personer med cystisk fibrose. Og til syvende og siste er målet å forbedre CF-omsorgen.

 

Se videoen med Anita, eller se den på vår Youtube-kanal nfcf

Video med vinneren av Forskningsfondet for cystisk fibrose sin stipendtildeling 2017/2018.

Anita orienterer også om hovedprosjektet, som forprosjektet skal bygge opp til:

 - Vi skal gjøre større studie med utgangspunkt i det norske CF-registeret. Målet er å kartlegge den norske CF-populasjonen, og besvare følgende tre spørsmål:

  • Påvirker mors helse hvordan sykdommen utvikler seg senere i livet?
  • Hvordan negative hendelser tidlig i livet påvirker sykdommens senere utvikling?
  • Gir komplikasjoner i spedbarnsårene større belastning i voksenlivet?

Anita jobber sammen med lederen for det norske CF-registeret barne- og overlege Egil Bakkeheim på Norsk senter for cystisk fibrose, barneseksjonen.

 

CF-registeret en av de viktigste hendelsene

Ketil Mevold er barnelege og overlege ved Nordlandssykehuset, og kasserer i Forskningsfondet for cystisk fibrose. Sammen med resten av styret i Forskningsfondet har han vært med på å bestemme at forskningsstipendet 2017/2018 skulle tildeles Senstad Wathne. Mevold sier om CF-registeret:

- I tillegg til oppstart av screening  på nyfødte og tilgang på årsaksbehandlende medisiner, er opprettelse av et CF-register det viktigste som har hendt i det norske CF-miljøet de siste årene.

I videoen sier Anita at de er svært glade for stipendet fra Forskningsfondet for cystisk fibrose.

NFCF-leder Inger Karin Natlandsmyr er svært glad for at Forskningsfondet har kunnet dele ut stipend, og at vinnerprosjektet bidrar til mer kunnskap om mental helse hos mennesker med cystisk fibrose, samtidig som det også styrker det viktige CF-registeret. Jeg vil gratulere Anita Senstad Wathne og hennes kolleger med stipendet, og vi gleder oss til å se resultatet, sier NFCF-lederen. 

 

Bidra til mer norsk CF-forskning?

Natlandsmyr er opptatt av at vi må ha mer norsk forskning om cystisk fibrose. En måte å få det til på, er å styrke økonomien i Forskningsfondet for cystisk fibrose. Fondet har hatt mange trofaste givere i mange år, i tillegg har vi periodiske givere, pårørende har minnet sine kjære med minnegaver, og for noen år siden var det et ektepar som ønsket seg bidrag til Forskningsfondet i bryllupsgave, så det er mange måter å bidra til Forskningsfondet på, sier Natlandsmyr. 

Vil du bidra til mer norsk CF-forskning? Da kan du du gi et direktebidrag til Forskningsfondet for cystisk fibrose på kontonummer 9041.06.20714. Bidrag på 500 kroner eller mer gir rett til skattefradrag. 
Eller du kan vippse til 77851 til oss i CF-foreningen, da går en del av beløpet til Forskningsfondet. Skattefradrag er ikke mulig via Vipps. 

 

Les mer om forskning og Forskningsfondet:

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen