Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
upper body 944557 640

Anti-inflammasjonsmekanisme kan svekke CF-lunger


fag og forskning, behandling, medikamentnytt
03.04.2016
Sharon Gibsztein

Når kroppens immunsystem kjemper mot en infeksjon, slipper den løs store mengder av et enzym som heter neutrofil elastase. Hos mennesker med CF kan dette enzymet bryte ned luftveiene. En ny studie skal se på et virkestoff som kan dempe effekten av neutrofil elastase. Illustrasjon: pixabay.com

 

Det er de hvite blodlegemene som frigjør neutrofil elastase for at det skal hjelpe til med å bekjempe infeksjon. Hos friske mennesker fungerer dette fint, enzymet bidrar til å ødelegge strukturen i de bakteriene som lager infeksjonen.

 

CF: De «snille» angriper «verten»

Ved CF blir det en overproduksjon av dette proteinet, og det går i tillegg til de slemme bakteriene også løs på og ødelegger strukturen på de bakteriene som bidrar til friske luftveier.

Den negative spiralen med stadige betennelser og infeksjoner er det som over tid ødelegger CF-lunger. Betennelse heter inflammasjon på legespråk.

 

Anti-inflammatorisk behandling?

Et firma har nå fått 3 millioner amerikanske dollar fra amerikanske Cystic Fibrosis Foundation for å teste et virkestoff som kan hemme produksjonen av neutrofil elastase ved CF. De har startet en fase-1 studie på virkestoffet POL6014, og når fase 1 studien er over, vil de kjøre i gang en 28-dagers studie for å vurdere hvor effektivt virkestoffet er. Finansieringen er ment å holde til ut 2017.


I tillegg har andre firmaer pågående studier på minst to andre anti-inflammatoriske virkestoffer; CTX-4430 og JBT-101. Les mer om pågående studier i regi av Cystic Fibrosis FoundationTherapeutics fra USA.


Hvor lang tid tar det å utvikle nye medisiner? Les om stadiene i kliniske studier og utvikling av medisiner her . Fra amerikanske Cystic Fibrosis Foundation. 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen