Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
barnlagermat copy

Hvordan få barnet til å spise?


Å leve med CF, Barn med CF
20.01.2012
Sharon Gibsztein

Mange CF-foreldre opplever det som vanskelig å få i barnet nok mat. Er CF-barn vanskeligere i matveien enn andre barn? Psykolog Helen Solås ved Norsk senter for cystisk fibrose (NSCF) har sett nærmere på temaet og gir noen gode råd.

 

Solås har blant annet sett på forskning av Powers et al (2002, 2005) som berører temaet CF-barn og måltider. Powers filmet CF-barn og friske barn i måltidssituasjoner med deres respektive familier, og sammenlignet adferden. De viktige funnene Powers fant og 10 gode råd kan du lese i denne nyttige artikkelen av Helen Solås.

 -  Utenlandske studier viser at 30-50 % av foreldre til barn med CF uttrykker uro og bekymring for barnets spisevaner/kaloriinntak, forteller NSCFs psykologspesialist til cfnorge.no. 

 

 

Energibehovet hos person med CF er 120-150 prosent av det en sammenlignbar frisk person har. Vil du vite mer om hvorfor ernæring og ekstra kaloriinntak er så viktig for barn med CF, og hva som skal til, kan du lese kapittelet Ernæring på CF-info. CF-info er vår tverrfaglige artikkelsamling om cystisk fibrose.

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen