Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
NederlandKaftrio nett

Kaftrio-avtale i Nederland


kaftrio, presisjonsmedisiner for cf, interessepolitikk, medikamentnytt
12.12.2021
Sharon Gibsztein

Fra 1. januar får 750 cystisk fibrose-pasienter Kaftrio fra det offentlige i Nederland. Den nederlandske statssekretæren gleder seg stort over gi CF-pasientene mer luft - bokstavelig talt.

Oppdatert 12.12.21 

 

Avtalen omfatter pasienter som er 12 år eller eldre, og som har enten dobbel F508del-mutasjon, eller en mutasjonskombinasjon som består av en F508del-mutasjon og en minimal-funksjons mutasjon. Disse får Kaftrio fra 1. januar 2022, altså om bare et par uker. Kaftrio må tas sammen med Kalydeco, som nederlandske myndigheter dekker fra før.

 

Utvidelse i mutasjoner og alder kommer i 2022?

Det er rundt 1400 mennesker med CF i Nederland, og ikke alle får Kaftrio nå på nyåret. De som har en heterozygot mutasjonskombinasjon med minst én F508del, men hvor mutasjon nummer to ikke er en minimal-funksjon mutasjon, er teknisk sett inne i avtalen. Dessverre har de ikke den nødvendige formelle anbefalingen fra det nederlandske helsedirektoratet (Zorginstituut) på plass ennå. Det samme gjelder for Kaftrio til barn i alderen 6-11 år. Ifølge den nederlandske CF-foreningen, vurderer det nederlandske helsedirektoratet å komme med de nødvendige anbefalingene for de med minst én F508del, men som ikke har minimal-funksjon mutasjon, og aldersgruppen 6-11 år i løpet av første halvår 2022. De med "Residual Function" vil inngå i den ventede anbefalingen.

 

Lang kamp

Det nederlandske CF-miljøet har kjempet en hard kamp for å få Kaftrio, hvor myndighetene forlangte minimum 75 prosent rabatt på produsentprisen på 194 000 euro (denne prisen er kun for Kaftrio, Kalydeco kommer i tillegg men er allerede dekket). Det er ikke kjent hva slags pris som ligger i avtalen.

 

Sparer sykehusinnleggelser og lidelse – en fantastisk medisin

Ifølge denne nederlandske nyhetsartikkelen forteller statssekretæren i det nederlandske helsedepartementet at han fikk til «en akseptabel pris» med produsenten. Han vil ikke si til avisen hvor mye som ble trukket fra prisantydningen, han er mer opptatt av at det nå er en løsning: "Jeg er glad for de gode nyhetene til pasientene om at det snart vil være mulig å tilby denne viktige medisinen fra basispakken."

Den nederlandske statssekretæren har lyttet nøye til hva CF-leger har fortalt om Kaftrio: "Jeg snakker med lungeleger som sier at dette virkelig er den beste medisinen for disse menneskene. At de bokstavelig talt får mer luft av det. Og det sparer mange sykehusinnleggelser, lidelse, tristhet, smerte og kortpustethet. Så det er virkelig en fantastisk medisin".

Basis/grunnpakken er helseforsikringen som alle nederlendere har. Den nye avtalen løper fra 1. januar 2022 til 31. desember 2025.

  • PS: Har du klikket deg inn på julekalenderen vår på facebooksiden CFNorge? Finnes også på insta'en vår cf_norge.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen