Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
ysteinBjrtuft1overlegeRikshospitaletLungefotoKariOlivutsnitt2350px

Levende donor-transplantasjoner ikke aktuelt i Norge


Behandling, Transplantasjon
25.09.2012
Sharon Gibsztein

Sist uke fikk vi nyheten om at en tysk gutt med CF fikk transplantert lungedeler fra sine levende foreldre.  - Vi har ikke hatt behov for metoden, sier overlege ved lungeavdelingen på Rikshospitalet Øystein Bjørtuft (bildet). Les mer om hvorfor vi ikke har trengt denne metoden i Norge.

Foto: Kari Oliv

 
 
 
 - Vi har ikke hatt behov for metoden de siste årene i og med at praktisk talt alle CF'ere som har blitt satt på ventelisten har blitt transplantert, sier Øystein Bjørtuft, overlege ved lungeavdelingen på Rikshospitalet, i en kommentar til saken.
Vi spurte Bjørtuft om hvor utbredt transplantasjon fra levende donor er, og Bjørtuft forteller at metoden har vært brukt i utlandet i mange år, men at det ikke er aktuelt i Norge:
 - Vi kjenner godt til at dette gjøres. Det har vært gjort i mange år, mest i USA. Vi har for flere år siden valgt å ikke ta metoden i bruk, men dette er noe som kan revurderes. 
 
 
Alle CF'ere er blitt transplantert
Praktisk talt alle CF’ere som har stått på venteliste, er blitt transplantert, forteller Bjørtuft:
 - Vi har ikke hatt behov for metoden de siste årene i og med at praktisk talt alle CF'ere som har blitt satt på ventelisten har blitt transplantert. Dermed har vi ikke vurdert metoden og resultatene inngående. Det tror jeg vi skal vente med til det kommer en konkret problemstilling.
 
Ny metode gir flere lunger 
I CF-bladet 2/2012 forteller Bjørtuft om en ny metode som gjør det mulig å bruke lunger som tidligere ble forkastet i donasjonsprosessen. Metoden kalles ”Ex Vivo Lung Perfusion”, og er kort fortalt en gjennomskylling av blodårene i donorlungene med en spesiell væske. Metoden brukes for eksempel hvis donorlungene har væskeansamlinger, forklarer overlegen i CF-bladet. Metoden gjør det mulig å bruke lunger som ellers ville blitt forkastet. 

 

Relevant nettside

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen