Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
NSCF Magnhild Christine snutt2

Linolsyre – kan barn og ungdom med CF vokse bedre?


fag og forskning, barn med cf, ungdom med cf, medikamentnytt
20.10.2021
Sharon Gibsztein

Underernæring er et kjent problem ved CF. Kan det å ta linolsyre gjøre at barn og ungdom med CF legger mer på seg og får en mer normal vekstutvikling og får bedre lungefunksjon? Dette er et nytt og spennende forskningsprosjekt for barn og unge hos Norsk senter for cystisk fibrose. Se video med ernæringsfysiolog Magnhild og barne-overlege Christine fra CF-senteret!

 

Linolsyre er en fettsyre som også kalles omega-6, på engelsk heter den linoleic acid, LA.

I Sverige har de gitt sine CF-pasienter tilskudd med linolsyre siden 70-tallet. Svenske CF-pasienter har noen av de beste tallene for vekt, lungefunksjon og overlevelse i verden.

Norsk senter for cystisk fibrose ønsker nå å finne ut mer om effekt av linolsyretilskudd i forskningsprosjektet Tilskudd av linolsyre i maten til barn med cystisk fibrose. Effekt på vekst og kroppens forbrenning av næringsstoffer. Se video lenger ned i saken!

 

Underernæring

Barn og ungdom som har cystisk fibrose (CF) har ofte problemer med underernæring. Vanlig behandlingsopplegg for dette er at de må få i seg mer mat enn vanlige friske barn og ungdom; 120-200 prosent mer mat enn friske.

Likevel ser man at barn og ungdom med CF ofte har problemer med å vokse som de skal. Man lurer på om det kan skyldes at de ikke får nok av den viktig fettsyren eller oljen som heter linolsyre.

Mangelen på linolsyre henger ikke nødvendigvis sammen med dårlig opptak i tarmen (malabsorpsjon). Man tror heller det har noe med metabolismen å gjøre, altså den kjemiske prosessen i kroppen som omsetter mat til stoffer som kroppen trenger for å kunne fungere.

 

Kan linolsyre hjelpe på vekt, forverringer og lungefunksjon?

I dette nye forskningsprosjektet, eller studien som det heter på fint, skal CF-teamet undersøke om barn og ungdom med CF vokser bedre hvis de tar ekstra linolsyre hver dag i 1 år. I tillegg skal de undersøke om kroppen klarer å bruke fettet og næringsstoffene fra maten bedre.

I studien skal CF-teamet også undersøke om linolsyren kan påvirke hvor ofte barn og ungdom med CF får forverringer i lungesykdommen, og om det bedrer lungefunksjonen.

Det er bare barn og ungdom i alderen 5-15 år om kan være med i studien, for det er mer nyttig å måle vekst hos barn enn hos voksne. Om du er interessert i å delta, ta kontakt med CF-senteret på telefon 22 01 55 90 eller på epost post.nscf@oslo-universitetssykehus.no

 

Hvordan skal studien foregå?

Blant de barna og ungdommene som blir i denne studien, blir de tilfeldig trukket ut til å få tilskudd i maten av enten A eller B:

  • Behandling A: Linolsyre (omega-6) + langkjedet omega-3 (DHA)
  • Behandling B: Oljesyre (omega-9) + langkjedet omega-3 (DHA)

De som kommer i behandlingsgruppe A får aktiv behandling med linolsyre, mens de som kommer i behandlingsgruppe B får ikke-aktiv behandling (det kalles placebo), men de får likevel tilskudd av omega-3 fettsyrer.

Den totale mengden tilskudd studiedeltagerne skal ta hver dag er 20 ml (ca. 2 spiseskjeer), og er lik i begge behandlingsgrupper. Tilskuddet skal tas en gang om dagen, til frokost, og det kan blandes i melk, juice, grøt, yoghurt eller liknende matvarer.

En rekke ulike undersøkelser hører også med, men disse gjør ikke vondt og mange av dem er en del av standardkontrollen man gjør når man har poliklinisk kontroll. Man skal også gjøre noen egenobservasjoner.

Dette er en kontrollert randomisert dobbelt-blindet studie, som er den mest anerkjente måten å gjøre studier på.

 

  • Video: Se ernæringsfysiolog Magnhild Kolsgaard og overlege Christine Sachs-Olsen fra CF-senteret fortelle om studien!

 

Vi trenger flere kliniske studier

CF-foreningen er svært glad for all forskning og kliniske studier som kan gi mennesker med CF bedre helse og lengre liv. Det er viktig at det norske CF-faglige miljøet deltar i internasjonal CF-forskning, dette gir mer kunnskap og viktige kontakter, og styrker den norske CF-omsorgen.

 

Europeisk samarbeid

Dette nye forskningsprosjektet fra Norsk senter for cystisk fibrose er en del av et større europeisk samarbeid, der det samme opplegget skal gjøres ved CF-sentre i Italia og Polen, og totalt håper man å få med 92 barn og ungdom fordelt på de tre landene. I Norge er det Dr. Egil Bakkeheim, Dr. Christine Sachs-Olsen og Dr. Anita Senstad Wathne ved Norsk senter for cystisk fibrose (NSCF), Oslo Universitetssykehus, som er ansvarlig for studien. CF-senterets ernæringsfysiolog Magnhild Kolsgaard og overlege for barn, Christine Sachs-Olsen er også den del av prosjektteamet. 

Studien er godkjent av regional etisk komité, og registrert på clinicaltrials.gov NCT04531410

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen