Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Roboten gir Thea Marie en bedre skoledag


ungdom med cf, korona, leve med cf, behandling
10.06.2020
Sharon Gibsztein

TheaMarieRobotAV1 utsnitt

For 14 år gamle Thea Marie er skoledagen nesten like sosial som før, takket være AV1-roboten som sitter i klasserommet og «er» henne. Thea Marie har cystisk fibrose og må være hjemme på grunn av koronasituasjonen.

Oppdatert 19. august 2020 

Thea Marie ble litt deppa og lei seg over tanken på å være hjemme da de andre fikk begynne på skolen, men med AV1-roboten, som hun har gitt navnet Tom Holland, gleder hun seg til skoledagene.

 

Tenkt på robot i lengre tid

Mamma Reidun forteller at familien hadde vurdert AV1-roboten fra norske No isolation allerede før koronasituasjonen oppsto, men at det er mye å ta hensyn til:

Vi har i grunnen tenkt lenge på en AV1-robot. Det kan fort skje at Thea Marie må være hjemme fra skolen i lengre perioder på grunn av behandling. Da hadde det vært greit med en sånn robot. I vår kommune har det ikke vært tillat på grunn av personvern, så vi har holdt det litt på vent.

Da korona-epidemien begynte å herje, sjekket vi dette opp igjen. Vi tok blant annet kontakt med forsikringsselskapet vårt, og via dem kunne vi få låne akkurat en AV1-robot. Roboten ble levert hjem til oss i løpet av bare to dager, beretter Reidun.

 

Personvern viktig

På grunn av personvern for både lærerne og de andre elevene, måtte bruk av roboten godkjennes av både skolen og kommunen. Skolen var positiv, men med kommunen måtte de gå en ekstra runde. I mellomtiden var Thea veldig spent på hva som ville skje, og om hun skulle få lov å ta med seg AV-1-en på skolen. Mamma Reidun forklarte kommunen situasjonen, og etter et par dager var de så heldige å få midlertidig dispensasjon. For å ta roboten i bruk, må Thea og foreldrene hennes forplikte seg til å overholde personvernregler om ikke å gjøre opptak eller ta bilder fra skolen med roboten.

Det var en glad dag når de fikk klarsignal, fastslår Thea Maries mamma: Etter å ha ventet i to uker, ble alt klart og vi kunne endelig fortelle Thea Marie at når skolen begynte, så kunne hun delta via roboten. Thea Marie har gitt roboten Tom Holland etter en superhelt hun liker.

 

De andre foreldrene positive TheaMarieHjemme manipulertSkjermUtsnitt3

Når beskjeden kom om at skolen skulle starte, merket mamma Reidun at Thea ble deppa. Å være sammen med klassekameratene og få med seg det sosiale har vært viktig for ungdomsskoleeleven. Derfor var Thea veldig spent på hvordan det skulle gå med roboten.

Første dagen satt Thea hjemme og logget seg på når klokken ble 08.25. Hun var veldig spent og alle de andre elevene var veldig nysgjerrige og syntes det var kjekt at hun kunne være med. Roboten kan ha forskjellige ansiktsuttrykk, når hun rekker opp hånden så lyser robothodet opp og via roboten kan Thea Marie kan se til begge sider samt opp og ned. I friminuttene har de ordnet det sånn at ei venninne har ansvaret for å ta med "Thea"/«Tom Holland» ut i friminuttene. De andre foreldrene har vært positive til roboten, forklarer mamma Reidun.

 

 

 

Læring og tøysing 

VenninneSkolenUteMedRobot2

Thea Maries venninne synes også det er gøy og spennende med roboten.

For de andre elevene har det tatt litt tid før de klarte å tenke at det var Thea Marie som var der, siden de ikke kan se henne, men det er hennes stemme så det gikk seg veldig fort til. Thea Marie sitter hjemme med ipad og følger med på alt de lærer og ikke minst det sosiale. Guttene har tullet litt med henne som de gjør til vanlig, noe som hun bare syntes var veldig morsomt. De gjemte «henne» (roboten altså) i hyllen, satte henne på gulvet, tok caps over henne, og slike ting, men hun har en stemme så hun ga beskjed og lærerne slo hardt ned på dette. 

 

Fantastisk hjelpemiddel

Thea Marie var veldig glad etter den første "skoledagen», og har gledet seg til hver dag så hun kan få snakke med og se alle vennene sine. Vi synes at dette er et fantastisk hjelpemiddel til de som må være hjemme. Vi kan anbefale roboten på det sterkeste, avslutter mamma Reidun.

Cfnorge.no kjenner til at det er flere norske barn med cystisk fibrose som bruker AV1-roboten, mens andre er i søknadsprosess med sitt forsikringsselskap og sin kommune.

 

Se også:

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen