Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Baby-boom


Å leve med CF, Voksen med CF
16.06.2013
Sharon Gibsztein

MorguefilCOMhoggsmilendebabyutsnitt250px

Mange land opplever en «graviditets-epidemi» blant personer med cystisk fibrose. Denne positive epidemien er bevis på den gode utviklingen i CF-omsorg de seneste årene. Graviditet hos kvinner med CF var viet en egen sesjon under ECFS2013 i Lisboa, forteller Ann Iren Kjønnøy i denne rapporten.

 

For oss som har vært på kurs tidligere med våre egne eksperter, overlege Pål L Finstad og sykepleier Jorunn Homme ved NSCF, så var det ikke så mye nytt å lære. Norge er godt på linje med internasjonale anbefalinger og standarder.

 

Norsk baby-boom
I Norge er det så langt ca 30 kvinner med CF som har fått barn. Anbefaler alle interesserte å lese oppdatert informasjonen om graviditet på NSCFs hjemmesider.

 

Forskning viser: Det går bra!
Det var imidlertid interessant å høre forskning fra land med mange fødsler. Frankrike presenterte forskning fra 255 fødsler hos kvinner med CF og Australia hadde gjennomført studie fra 55 fødsler.

Hovedtrekkene er at det går bra med både kvinner og barn. Det ble rapportert om noe flere keisersnitt og for tidlige fødsler i forhold til normalbefolkningen.

 

Risikofaktorer
Risiko for komplikasjoner økte ved FEV1 under 50, ved lav BMI og diabetes. Det er viktig å optimalisere egen helsetilstand så godt som mulig dersom man planlegger graviditet.

 

Ta vare på egen helse!
Gravide kvinner med CF blir svært opptatt av egen helse og er flinke til å ta vare på seg selv – dette er viktig.

De to viktigste suksessfaktorer:

  • Partnerstøtte
  • Støttende CF-team

Se også: www.cfmothers.com

 

Mer fra den 36. europeiske CF-kongressen (ECFSC) i Lisboa:

 

Vertsby for den europeiske CF-kongressen 2014 (37. ECFSC): Gøteborg (klikk for mer informasjon og velkomstvideo)

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen