Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
SostreSamlerInnTilCF montasjeFprivat

Søstre vil hjelpe venninne med CF


støtt oss, barn med cf, trivselsfondet, forskningsfondet, leve med cf
25.06.2018
Sharon Gibsztein

Søstrene Ella (11) og Hanna (9) ville hjelpe Ellas venninne som har CF, for de vil så gjerne at venninnen kan være med i Frognerbadet. Så da satt de opp en liten butikk i gata si. De vet også hvordan man kan være en god venn til en som har CF. Foto: privat.

 

En dag i juni dukket det opp en melding på facebooksiden vår CFNorge om to søstre som ville gi en liten pengesum til cystisk fibrose.

 

Hjelpe henne å bi frisk!

Dette må vi vite mer om, tenkte vi, og fikk stille de to jentene noen spørsmål via jentenes mamma. Først lurer vi på om de vet hva CF er?

Hanna kan fortelle at CF er en sykdom som gjør at man ikke tåler noen bakterier. Når vi lurer på hvorfor Ella og Hanna vil gi penger til CF, er svaret og målsetningen klinkende klar:

Venninnen min har den sykdommen, forteller Ella. Jeg vil hjelpe henne til å bli frisk igjen, så hun kan bade i basseng. Da kan hun bli med meg til Frognerbadet! Lillesøster Hanna synes det ville være hyggelig å hjelpe de som ikke har det bra.

 

Hvordan være en god venn?

Vi spør hvordan man kan være en god venn til en som har CF.

Det har storesøster Ella klare meninger om: Man kan være en støtte. Den dagen hun må operere eller ta en litt ekkel medisin, må man heie på den personen og si at det kommer til å gå bra. Hanna vet også hva hun kan gjøre for å være en god venn: Hvis det er noe hun ikke tør eller gruer seg til, kan jeg si: Dette kommer til å gå fint. Dette klarer du! Det er ikke noe å være redd for.

Vi må vite litt om den fine pop-up butikken de satte opp også, og her er det Ella som forteller:

Vi lagde en butikk ved enden av gaten vår. Mamma hjalp til med å bære ut alt. Så solgte vi de gamle bamsene våre, noen smykker og en bitteliten pult, som vi ikke trengte lenger. Det var gøy når det kom noen vi kjenner, som søsteren til en gutt i klassen min. Hun kjøpte masse ting! Men jeg angrer litt på at jeg solgte den ene bamsen som jeg hadde fått av pappa, men jeg fikk mye for den, så det går bra.

Med hjelp av mammaen sin, vippset de inn 157,50 blanke kroner til 77851 og Norsk forening for cystisk fibrose. Og det var faktisk hele halvparten av det de to søstrene fikk inn i butikken sin.

 

Sett hva jeg må gjøre for å holde meg frisk

Venninnen til Ella heter Else Julie og er snart 11 år. Else Julie forteller at det betyr mye for henne at Ella og Hanna samler inn penger til CF-foreningen:

Ella har vært mye hjem hos meg og vi har vært på turer sammen og hun har sett på hva jeg må gjøre hver dag for å holde meg frisk. Det er veldig fint å ha en venninne som bryr seg ekstra og som vil gi av sine egne leker og ting for å hjelpe meg og andre barn med CF. Med pengestøtte kan det forskes på nye medisiner og CF-barn kan få delta på morsomme aktiviteter gjennom bidrag fra Trivseslfondet.

 

Til beste for barn med CF

Jan Olav Reffhaug er nestleder i NFCF, og forteller at han er imponert og rørt over de to søstrene, og veldig glad for at Else Julie har så fine venninner, og at hun har forklart dem så fint om CF. Jan Olav lover at NFCF skal bruke pengene til beste for barn med CF.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen