Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
Ellisiv leser fra sin debutroman

Transplantert CF-er med boksuksess


inspirasjon, transplantasjon, cf-bladet
27.02.2014

Ellisiv Stifoss-Hanssen ga i januar i år ut sin første roman ”La meg sove til dette bare er en drøm”. Boken er allerede solgt til USA. Stifoss-Hanssen har CF, og har tidligere skrevet i CF-bladet. Foto: Sharon Gibsztein.

Oppdatert november 2014 

Romanen heter ”La meg sove til dette bare er en drøm” og ble utgitt på forlaget Vigmostad og Bjørke 23. januar. Boken handler om Mia som legges inn på sykehus for behandling av livmorhalskreft. Det er akkurat slutt med kjæresten Anne-Marie. På sykehuset flyter Mias tanker og følelser mellom fortid, nåtid og fremtid. Hva skjer med bevisstheten når sykdom og behandling tar kontroll over kroppen? "La meg sove til dette bare er en drøm" er en stille, nær og intens fortelling om hvor brutal sykdom kan være, om hvor vanskelig kjærlighet kan være, og om hvorfor noen må skrive. Det er en roman om å huske og glemme, om å gli mellom livet som det var og livet som det har blitt, og frykten for om reisen ender.

 

Å gi bort sykdommen

Stifoss-Hanssen har selv gått gjennom både underlivskreft og en lungetransplantasjon. I flere intervjuer har hun sagt at det at romanfiguren Mia fikk kreft ikke var planlagt, men at det skjedde helt naturlig. Det var nødvendig for henne som forfatter å ”gi bort” kreften. ”Selv hadde jeg ikke plass til flere diagnoser,” sier hun.

cfnorge.no var tilstede lanseringskvelden, og kan fortelle om stinn brakke i forlagets lokaler og et spennende program med opplesning og musikk. Stifoss-Hanssen ble intervjuet av sin gode venninne Kjersti Annesdatter Skomsvold. Det var en sterk opplevelse å høre Ellisiv lese utdrag fra boken (bildet).

 

Møte med Ellisiv i CF-bladet

I CF-bladet 3/2014 snakker vi med Ellisiv om ventetiden, kommunikasjon, boken, transplantasjonen og drømmer. Vi kommer også inn på fagartikkelen ”Ventetid – i skyggen av sykdommen”, om å stå på venteliste for nye lunger, som hun har skrevet sammen med sin far Hans Stifoss-Hanssen i Tidsskrift for Sjelesorg.

 

Romandebut med stor medieoppmerksomhet

Stifoss-Hanssens romandebut har fått stor oppmerksomhet i media, og ble også intervjuet på Kulturhuset i NRKs P2 mandag 17. februar klokken 14. Gå til Ellisivs facebookside for å se medieoppslagene.

 

Forfatter og kunstner

Ellisiv har ved to anledninger hatt bidrag på trykk i CF-bladet, og vi har også hatt en reportasje fra en maleriutstilling hun hadde tidlig på 2000-tallet. Hun har også vært sekretær i NFCFs hovedstyre.

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen