Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
Lungevaskemaskin

Flere transplantasjoner med "lungevask"


Transplantasjon, Behandling
26.10.2014

I Sverige fikk 22 svært syke pasienter transplantert lunger som hadde blitt behandlet med "lungevaskemaskinen" eller Ex Vivo Lung Perfusion som det egentlig heter. Uten denne "vaske"-metoden ville donorlungene blitt ansett for for dårlige til å kunne brukes. Metoden gir like gode reslutater som med "vanlige" donorlunger. "NFCFs transplantasjonsuke 2014". Bilde: skjermdump fra nrk.no

 

Det er forskning.no som forteller om forsøkene ved Göteborgs universitet. Lungene var i utgangspunktet forkastet fordi donorene var for gamle, røykere eller hadde lungesykdommer. Ved å koble de forkastede donorlungene til "lungevaskemaskinen", som altså kalles Ex Vivo Lung Perfusion på fint, pumpes blodet i lungene rundt i en oksygenator, med en pustedel som tilfører blodet oksygen og fjerner karbondioksid. 

 

Like gode resultater med "vaskede" ubrukelige lunger

Forskerne sjekket de 22 pasientene som hadde fått de "vaskede" lungene opp mot andre "vanlige" transplantasjonspasienter, og det var ingen forskjell i verken funksjon, antall komplikasjoner eller overlevelse.

cfnorge.no har tidligere rapportert om et innslag på nrk.no som viser "lungevaskemaskinen", se mer om temaet her

Til forskning.no sier den svenske kirurgen Andreas Wallinder:

 - Vår konklusjon er at metoden fungerer og at vi kan bruke den for å øke antall brukbare donerte lunger. 

I forhold til transplantajson, blir bare én av tre lunger vurdert som gode nok til å bli brukt til organdonasjon og transplantasjon, melder forskning.no. Med denne nye metoden kan man gjennomføre flere lungetransplantasjoner enn tidligere.

 

Se video med "lungevaskemaskinen"

I NRK-innslaget fra 22. april 2013 får vi se hvordan "lungevaskemaskinen" fungerer. Arnt Fiane, som den gang var transplantasjonskirurg ved Rikshospitalet i Oslo, forklarer om dårlige donorlunger og hva vi ser i innslaget.

 

"Transplantasjonsuken 2014" 

Dette er en artikkel i vår serie "Transplantasjonsuken 2014". De andre artiklene i serien er:

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen