Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
TrondEngjom posterprisECFSC

Haukeland fikk pris for beste poster04.10.2013
Sharon Gibsztein

Ved årets europeiske CF-kongress (ECFSC) fikk overlege Trond Engjom fra Haukeland universitetssykehus pris for beste poster. NFCF gratulerer!

 

Engjom fikk prisen for sin poster om

Parenchymal and functional ultrasonographic imaging of the pancreas in cystic fibrosis correlates 
with exocrine pancreatic function

Ultrasound of the Pancreas in Cystic Fibrosis.

Engjom jobber spesielt med sykdommer i bukspyttkjertelen. Han er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer og er overlege på gastroseksjonen ved Haukeland universitetssykehus. Forskningen som presenteres i posteren er delfinansiert med 100 000 kroner fra Stiftelsen Forskningsfondet for cystisk fibrose.

Vi ba Trond om å fortelle litt mer om prosjektet:

 

Viktig for de som får pankreassvikt når de er voksne
Hva handler prosjektet om?
 - Prosjektet mitt handler om relasjonen mellom eksokrin pankreassvikt og ultralydfunn hos ulike pasientgrupper. I den anledning har jeg også undersøkt cystisk fibrose pasientene på vestlandet. Prisen i Lisboa fikk jeg for et arbeid som karakteriserte ultralydfunn hos pankreas-syke CF pasienter sammenlignet med CF pasienter med normal pankreas og friske kontroller.


Hvordan vil dette være nyttig i CF-behandling?
 - Cystisk fibrose pasienter har mange symptomer fra mage-tarm. Dette gjelder spesielt pasientgruppen som har etablert alvorlig pankreas sykdom, men også CF pasienter med intakt pankreasfunksjon har mange interessante problemstillinger.

Ved å identifisere de pasientene som utvikler pankreas sykdom i voksenlivet, kan behandling og oppfølging tilpasses dette risikobildet. Kanskje er det spesielt den siste gruppen som krever spesielt oppfølging fra voksen-gastroenterolog, en faggruppe som til nå har hatt lite kontakt med CF gruppen.

Hva er veien videre i dette prosjektet?
 - Prosjektet går videre med oppfølging av eksokrin svikt hos de inkluderte pasientene over tid. Flere ultralydmetoder og tester for eksokrin svikt er også undersøkt og under publisering.


Tildelingen fra forskningsfondet viktig
Hvordan er prosjektet finansiert?

 - Prosjektet er finansiert delvis fra Helse Bergen og delvis fra Universitetet i Bergen. I tillegg har jeg vært så heldig å motta penger fra CF foreningens forskningsfond*.

Hva har finansieringen fra Forskningsfondet for cystisk fibrose betydd for prosjektet?
 - Disse midlene var spesielt viktige i oppstarten av prosjektet og finansierte pasientinklusjonen det første året.

 

Posteren som Trond Engjom fikk pris for ved den 36. europeiske CF-kongressen ses nedenfor. Den norske prisvinneren var en av 12 som ble beæret med pris for beste poster.

 

Forskningsfondet kontonummer er 9041.06.20714. Les mer om fondet her.

 

Mer fra den 36. europeiske CF-kongressen (ECFSC) i Lisboa:

Vertsby for den europeiske CF-kongressen 2014 (37. ECFSC): Gøteborg (klikk for mer informasjon og velkomstvideo)

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen